Psychopathologie in de klas

Cursus Psychopathologie bij leerlingen 

In iedere klas zitten statistisch gezien meerdere kinderen met psychische klachten. Deze klachten kunnen een reactie zijn op een recente gebeurtenis. Vaak zijn de problemen dan van voorbijgaande aard. Maar sommige psychische problemen duren langer. Een kind kan dan langere tijd meer teruggetrokken of juist meer aanwezig zijn. De emotionele of gedragsproblemen die gepaard gaan met de psychische problematiek kunnen dan invloed hebben op de leerprestaties van het kind en/of de sfeer in de klas. Hoe kun je als leerkracht tijdig herkennen dat er meer aan de hand is, en hoe kun je met deze kinderen en hun problematiek omgaan?

 

Inhoud

In de cursus Psychopathologie bespreken we de meest voorkomende psychische aandoeningen bij kinderen in de basisschoolleeftijd. We leggen per aandoening uit hoe vaak het voorkomt, waar het vandaan komt, wat de kenmerken zijn, en wat de do’s en don’ts in de omgang met het kind in de klas zijn.

Aandoeningen die aan bod komen zijn angststoornissen, stemmingsstoornissen, stress, psychosomatische stoornissen, eetstoornissen, ticstoornissen, autismespectrumstoornissen, aandachtsstoornissen, gedragsstoornissen en hechtingsproblematiek. Ook bespreken we de zogeheten KOPP/KVO-kinderen, ofwel kinderen van een ouder met psychische en verslavingsproblemen.

Er is ruimte voor het inbrengen en bespreken van casuïstiek van deelnemers.

 

Werkvorm

Kennisvermeerdering vanuit theorie, met vertaling naar de dagelijkse praktijk, bespreken van casuïstiek.

 

Resultaat

Leerkrachten kunnen psychische problematiek bij leerlingen tijdig herkennen en weten hoe hiermee om te gaan in de klas.

 

Doelgroep

Leerkrachten en intern begeleiders in het primair onderwijs.

 

Literatuur

Deelnemers ontvangen een reader met informatie en artikelen.

 

Docent

Drs. Fieke de Leeuw, psycholoog en praktijkhouder Psychologie in de Klas

 

Aantal bijeenkomsten

10 wekelijkse bijeenkomsten van 2 uur of 4 dagen van 10 tot 16 uur. 

 

Studiebelasting

30 uur, bestaande uit 20 lesuren (bijeenkomsten) plus ongeveer 1 uur per bijeenkomst aan voorbereiding (literatuur en casuïstiek)

 

Cursusdata

Eerstvolgende cursus op open inschrijving start in 2022.

In company is ook mogelijk. Data dan in overleg. 

 

Locatie

Praktijk Psychologie in de Klas, in kantorencentrum De Ring, Weegschaalstraat 3 te Eindhoven (bij in-company kan de cursus ook op  school of locatie naar keuze worden verzorgd).

 

Aanmelding

Meer weten of aanmelden? Mail naar info@psychologieindeklas.nl

 

Kosten

€ 695,- (open inschrijving). 

Bovenstaande lessen zijn ook in-company te boeken (tegen aangepast tarief). Het programma kan dan ook aan specifieke wensen worden aangepast; heeft het team bijvoorbeeld net een workshop over autisme gevolgd, dan kan dat onderwerp uit de cursus worden gehaald (of vervangen worden door een ander onderwerp). Of heeft een school interesse in meerdere onderwerpen, maar niet in alles, dan is het mogelijk de cursus in overleg aan te passen. Het tarief is dan op aanvraag (en mede afhankelijk van het aantal deelnemers en de locatie). 

Kenmerken

  • Betrokken
  • Integer
  • Deskundig
  • Eerlijk
  • Snel

SKJ geregistreerd

HB Register

HBRegister

© 2019 - 2023 Psychologie in de Klas | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel