Psychologisch Onderzoek
Onderzoek kan plaatsvinden als er vragen zijn over het functioneren. Dat kunnen bijvoorbeeld vragen zijn over de capaciteiten (intelligentie) van een kind, of vragen naar aanleiding van bepaald gedrag, dat afwijkend lijkt of niet wordt begrepen.
Misschien zijn er vermoedens in een bepaalde richting. Om de vermoedens te objectiveren en daarover te kunnen communiceren, worden soms ook testen of vragenlijsten gebruikt. Deze dienen als hulpmiddel om meer duidelijkheid te krijgen. Aan de hand van de resultaten van een onderzoek is het vaak ook makkelijker communiceren.
Bijvoorbeeld: het vermoeden bestaat dat een kind meer kan dan het nu laat zien op school. Een intelligentie-onderzoek kan dan duidelijkheid geven over het IQ en wat daarbinnen de sterke en minder sterke kanten van een kind zijn. Uit de afname van de test krijgen we vaak veel extra informatie, bijvoorbeeld over hoe een kind te werk gaat, of omgaat met frustratie. Misschien bestaat ook de indruk dat er sprake is van faalangst. Naast observaties kunnen we dan ook een psychologische vragenlijst afnemen, om te toetsen of, in welke mate en op welke gebieden er sprake is van faalangst. Met een onderzoeksverslag in de hand, is het vaak makkelijker praten en zoeken naar een oplossing, dan wanneer er alleen vermoedens zijn, die wel of niet gedeeld worden door betrokkenen.
Het gebruik van een meetinstrument is nooit een doel op zich. Een psychologische vragenlijst of test is bedoeld als objectivering, onderbouwing of ondersteuning bij diagnostiek en begeleiding. De instrumenten waar Psychologie in de Klas mee werkt zijn allemaal wetenschappelijk onderbouwd en bedoeld om een betrouwbare en praktische bijdrage te leveren aan de beoordeling van capaciteiten of problemen.
We bieden drie vormen van onderzoek aan, die vaak ook met elkaar gecombineerd worden.