Navigatie

Over Psychologie in de Klas

Psychologie in de Klas is een praktijk in Eindhoven, opgezet door Fieke de Leeuw.

We helpen kind, ouder en school bij psychologische vraagstukken. Dat doen we door middel van onderzoek, advies en coaching, en scholing. Zowel ouders als scholen kunnen ons inschakelen.

We geven ook psychologielessen op scholen, aan zowel leerlingen als aan leerkrachten. Voorlichtingsbijeenkomsten voor ouders zijn ook mogelijk.

 

Fieke de Leeuw

Fieke studeerde in 1997 af in de klinische psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, met als nevenrichting ontwikkelingspsychologie. Ze liep stage op de afdeling Psychiatrie van het Radboud Ziekenhuis en schreef haar afstudeerscriptie over behandeling van het syndroom van Gilles de la Tourette.

Na haar afstuderen werkte ze als psycholoog in de eerstelijnszorg, in de geestelijke gezondheidszorg en voor arbodiensten. Ze specialiseerde zich gaandeweg in stress(preventie) en burn-out(behandeling) en schreef daar met een collega ook twee boeken over. Ze ontwikkelde en verzorgde diverse trainingen op het gebied van stresspreventie, assertiviteit en leidinggeven. Ook werkte Fieke als freelance docent psychologie en ontwikkelde ze lesmateriaal voor het hoger beroepsonderwijs.

In haar praktijk zag ze veel mensen uit het onderwijs met stress-klachten. Een van de stressfactoren die door leerkrachten vaak genoemd wordt, is de grote hoeveelheid ‘bijzondere’ kinderen die er tegenwoordig in een groep zitten: grote cognitieve verschillen tussen kinderen, kinderen met ADHD, met autisme, met gedragsproblemen, tic-stoornissen, angsten en depressie. De omgang met deze kinderen vereist vaak meer kennis dan de meeste leerkrachten hebben.

Hoewel lichamelijke gezondheid inmiddels aandacht krijgt op scholen, krijgen psychische gezondheid en psychologie dat nog nauwelijks of niet. En dat terwijl meer inzicht in denken, doen en voelen het functioneren en welzijn van kinderen bevordert.

Daarom besloot Fieke het roer iets om te gooien en haar psychologiepraktijk voor mens en organisatie om te zetten naar een praktijk voor kind en school. Zo ontstond in 2018 dan Psychologie in de Klas, een praktijk waar kind, ouder en school terecht kunnen met hun vragen over het psychisch en cognitief functioneren van kinderen op school.

Op dit moment is het nog een eenmanspraktijk, waarbij er wel samenwerking en intervisie is met collega-psychologen en (ortho)pedagogen. Ook interesse in samenwerking? Neem even contact op!

Fieke is een universitair geschoold psycholoog (doctorandus, met aantekening psychodiagnostiek), met veel ervaring als psychodiagnosticus / onderzoeker, adviseur, coach en docent. Ze is echter géén psychotherapeut en verwijst bij complexere zorgvragen die (langerdurende) psychotherapeutische behandeling behoeven dan ook door. Als wachtlijstoverbrugging kan zij wel vast een start maken met begeleiding en advies.

Fieke woont samen en is moeder van twee schoolgaande kinderen (geboren in 2008 en 2009).

Intelligentieonderzoek
© 2019 Psychologie in de Klas | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel